Project Description

Δημήτρης Γρηγοράκης
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος PhD

Η υπερκατανάλωση των ραφιναρισμένων σακχάρων, ιδιαίτερα της σακχαρόζης (ζάχαρη), προάγει το θετικό ενεργειακό ισοζύγιο (η πρόσληψη θερμίδων δηλαδή να υπερτερεί της κατανάλωσης θερμίδων μέσω της φυσικής δραστηριότητας), με αποτέλεσμα την πρόσληψη βάρους.

Σε μια κοινωνία στην οποία η διατήρηση ενός υγειούς θερμιδικού ισοζυγίου αποτελεί πρόκληση για παραπάνω από το ήμισυ του πληθυσμού, τα μη θερμιδικά γλυκαντικά προσφέρουν ελπίδες σε εκείνους που επιθυμούν να αποφύγουν τις ασθένειες και τις δυσμενείς επιπτώσεις που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης.

Δυστυχώς, τα συνθετικά μη θερμιδικά γλυκαντικά συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα υπερβάλλουσας θερμιδικής πρόσληψης και ανικανότητας επίτευξης ή  διατήρησης ενός υγειούς σωματικού βάρους, ενώ δεν παρέχουν οφέλη για την υγεία.

Αντίθετα, ένα σημαντικός αριθμός επιστημονικών στοιχείων υποστηρίζει, την αποτελεσματικότητα στην προώθηση της ανθρώπινης υγείας και την ασφάλεια κατανάλωσης των εκχυλισμάτων των φύλλων του φυτού stevia (Stevia rebaudiana Bertoni), ένα φυσικό, μη συνθετικό γλυκαντικό χωρίς θερμίδες.

Αυτό το εκχύλισμα περιέχει αρκετές γλυκαντικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της στεβιοσίδης (300 φορές γλυκύτερη γεύση από τη σακχαρόζη) και άλλων ουσιών με παρόμοια γλυκαντική ισχύ.

Η stevia προέρχεται από την Παραγουάη και τη Βραζιλία και χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα στην Ασία και τη Νότια Αμερική, ενώ έχει κερδίσει την  προσοχή πολλών πολυεθνικών εταιριών τροφίμων και ποτών. Η Ιαπωνία άρχισε να εμπορεύεται την στεβιοσίδη ως γλυκαντικό στη δεκαετία του 1970, όταν τα χημικά γλυκαντικά απαγορεύτηκαν και αντικαταστάθηκαν με stevia. (Jocelynn E. Thomas, 2010)

Από τότε, η καλλιέργεια του φυτού έχει επεκταθεί σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, Μαλαισίας, Σιγκαπούρης, Νότιας Κορέας, Ταϊβάν, Ταϊλάνδης, Παραγουάης, Βραζιλίας, ΗΠΑ, Καναδά και της Ευρώπης (Midmore DJ, 2002).

Το 2006, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) ανακοίνωσαν ως αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) της στεβιοσίδης τα 5 mg / kg σωματικού βάρους. (JECFA, 2005)

Πλεονεκτήματα

  • H stevia αποτελεί φυσικό γλυκαντικό και δεν περιέχει πρόσθετα χημικά.
  • Η stevia σε αντίθεση με την ζάχαρη, την φρουκτόζη, και άλλα γλυκαντικά είναι ασφαλής για τους διαβητικούς, καθώς δεν επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και δεν περιέχει καθόλου θερμίδες.
  • Η stevia είναι φυσικής προέλευσης και σε αντίθεση με τα τεχνητά γλυκαντικά, δεν έχει τις νευρολογικές ή νεφρικές παρενέργειες.
  • Η stevia διαθέτει αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες εκτός από τις υπόλοιπες ευεργετικές της ιδιότητες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε φάρμακα βοτάνων, τονωτικά για διαβητικούς ασθενείς καθώς και σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως στοματικά διαλλείματα και οδοντόκρεμες.(S. K. Goyal, 2010)
  • Μπορεί να αντικαταστήσει την ζάχαρη σε γλυκές παρασκευές, στον καφέ και σε άλλα ροφήματα.
  • Άλλα πλεονεκτήματα της stevia είναι: διαχείριση του διαβήτη, απώλεια σωματικού βάρους, ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, πρόληψη του καρκίνου, μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, στοματική υγιεινή. (7 Impressive Benefits Of Stevia, 2018)

Συμπερασματικά, το φυσικό γλυκαντικό από το φυτό stevia αποτελεί ιδανική επιλογή τόσο για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, όσο και για άτομα που επιθυμούν απώλεια βάρους χωρίς τα επιβαρυντικά χημικά πρόσθετα των τεχνιτών γλυκαντικών.

Βιβλιογραφία:

  1. 7 Impressive Benefits Of Stevia. (2018, May 15). Organic Facts.
  2. JECFA, J. F. (2005, June). Expert Committee on Food Additives. Steviol Glycosides [Addendum to stevioside]. In: Safety Evaluation of Certain Food Additives: Sixty-third Meeting of the Joint FAO/WHO Expert on Food Additives. Food and Agr.
  3. Jocelynn E. Thomas, M. J. (2010). Stevia: It’s Not Just About Calories. The Open Obesity Journal, σσ. 101-109.
  4. Midmore DJ, R. A. (2002, August). A new rural industry – Stevia – to replace imported chemical sweeteners. Rural Indutries Research and Development Corporation.
  5. K. Goyal, S. R. (2010, February). Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: a review. International Journal of Food Sciences and Nutrition, σσ. 1-10.