Project Description

H δίαιτα χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη (ΓΔ), η νέα τάση στη διατροφή, που βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία και δεν είναι μια «στερητική» δίαιτα, αποκλείοντας ομάδες τροφίμων από το καθημερινό διαιτολόγιο, συνιστάται όλο και πιο πολύ από διατροφολόγους και άλλους ειδικούς της υγείας παγκοσμίως.

Καθώς στη δίαιτα χαμηλού ΓΔ δεν υπάρχουν «απαγορευμένες» κατηγορίες τροφίμων, πρέπει απλά να μάθουμε να επιλέγουμε περισσότερες τροφές με χαμηλό ΓΔ και να αποφεύγουμε τροφές με υψηλό. Έτσι είναι πιο εύκολο και πιο υγιεινό να την ακολουθήσουμε για μεγάλο διάστημα χωρίς να μας κουράσει.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των τροφίμων με χαμηλό ΓΔ είναι ότι απελευθερώνουν αργά και σταθερά γλυκόζη και συνεπώς ενέργεια στο σώμα, με αποτέλεσμα να δίνουν ένα παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού και να μειώνουν το αίσθημα της πείνας. Έτσι αποφεύγονται τα τσιμπολογήματα, τα οποία συνήθως ευθύνονται για την αύξηση του βάρους. Αντίθετα, η απότομη αύξηση του σακχάρου που προκαλούν τα τρόφιμα με υψηλό ΓΔ οδηγούν και σε απότομη μείωση του στη συνέχεια (υπογλυκαιμία), με αποτέλεσμα να πεινάμε πάλι πολύ γρήγορα.

Η γνώση των ΓΔ των τροφίμων είναι χρήσιμη σε ανθρώπους με υψηλά επίπεδα σακχάρου, καθώς πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου του αίματός τους. Η ένταξη στο διαιτολόγιο τροφίμων χαμηλού ΓΔ μπορεί να βοηθήσει να κατανείμουν την απελευθέρωση της γλυκόζης στο αίμα πιο ομοιόμορφα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Με τη δίαιτα χαμηλού ΓΔ δεν χρειάζεται να θυσιάζουμε αυτά που μας αρέσουν, αρκεί να επιλέγουμε τα προϊόντα με τα συστατικά που εξασφαλίζουν το χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη. Μπορούμε να απολαύσουμε ακόμη και επιδόρπια, αρκεί να πληρούν τα εξής χαρακτηριστικά: χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη, βελτιωμένο προφίλ θερμιδικού φορτίου και λιπαρών π.χ. ένα κομμάτι μιλφέιγ Sweet & Balance ή τσηζ κέικ με Kρέμα Ζαχαροπλαστικής βανίλια Sweet & Balance.