Project Description

Μαρία Τουμπή
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, MSc

Με τον όρο υγιεινή διατροφή, οι περισσότεροι φαντάζονται μια περιοριστική δίαιτα αποτελούμενη κυρίως από φρούτα και λαχανικά και φυσικά πλήρη απουσία γλυκού. Είναι όμως έτσι;

Το γλυκό σε ατομική μερίδα και με χαμηλές θερμίδες, μπορεί να ταιριάξει σε οποιαδήποτε δίαιτα, ακόμα και αν πρόκειται για υπέρβαρα άτομα ή για άτομα που ακολουθούν μια αυστηρή δίαιτα απώλειας βάρους.

Ας δούμε ορισμένους τρόπους για να εντάξουμε τα γλυκά στην καθημερινότητά μας χωρίς να επιβαρύνουμε την υγεία μας:

  1. Αγοράζουμε γλυκά σε ατομικές μερίδες. Εναλλακτικά, αγοράζουμε οικογενειακά γλυκά και χωρίζουμε σε μερίδες σύμφωνα με τις προδιαγραφές της διατροφικής ετικέτας. Με αυτό τον τρόπο θα περιοριστούμε σε μια μερίδα που μπορεί να «χωρέσει» στο διατροφικό μας πλάνο, χωρίς να μας επιβαρύνει με περιττές θερμίδες.
  2. Προτιμούμε γλυκά χωρίς ζάχαρη. Τα γλυκαντικά αντικαθιστούν επάξια την γλυκιά γεύση της ζάχαρης και μάλιστα χωρίς να μας επιβαρύνουν με θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα δεν επηρεάζουν την γλυκαιμική απόκριση του οργανισμού μας. Αν πάσχετε από διαβήτη ή βρίσκεστε σε προδιαβητική κατάσταση, το παραπάνω αποτελεί την ιδανική λύση και για εσάς.
  3. Επιλέγουμε γλυκά χαμηλά σε λίπος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι θερμίδες δεν αυξάνονται μόνο από τη ζάχαρη, αλλά και από το περιεχόμενο λίπος. Για την ακρίβεια δυο γραμμάρια υδατάνθρακα περιέχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες με ένα γραμμάριο λίπους. Όταν ένα γλυκό είναι νόστιμο τόσο για τον ουρανίσκο, όσο για «το μάτι», ενώ παράλληλα αποτελεί πηγή φυτικών ινών, από αλεύρι ολικής, ξηρούς καρπούς ή φρούτα, ή/ και πρωτεΐνης, όπως αν περιέχει γάλα, γιαουρτι ή ζελατίνη, τότε πετυχαίνει τρία πράγματα: α) ικανοποιεί την επιθυμία μας, β) μας θρέφει και γ) μας κρατά «χορτάτους» για περισσότερη ώρα. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες ενισχύουν την λειτουργία του πεπτικού συστήματος και βοηθούν στον αποτελεσματικό έλεγχο της χοληστερίνης.
  4. Φροντίζουμε να έχουμε πάντα ένα γλύκισμα με ελάχιστες θερμίδες στο ψυγείο μας (π.χ ζελέ χωρίς ζάχαρη) για τις ημέρες που δεν μπορούμε να αντισταθούμε στη γλυκιά παρόρμηση.
  5. Δεν επιβαρύνουμε την ψυχολογία μας με τύψεις! Ελληνικές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση γλυκών χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου, χαμηλού λίπους και χωρίς ζάχαρη δεν επηρεάζουν την απώλεια βάρους σε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής. Αντιθέτως, πολλοί δηλώνουν υψηλότερο βαθμό συμμόρφωσης με το ακολουθούμενο διαιτητικό πλάνο, όταν τους επιτρέπεται μια γλυκιά απόλαυση χαμηλών θερμίδων.
  6. Δεν αντικαθιστούμε τα γεύματά με γλυκό. Το σώμα μας χρειάζεται πληθώρα θρεπτικών συστατικών για να λειτουργήσει σωστά, πολλά από τα οποία τα προσλαμβάνουμε από τα φρούτα και τα λαχανικά. Μια καλή λύση είναι να έχουμε πάντα κατεψυγμένα κομμάτια φρούτων που μπορούν να σερβιριστούν με γιαούρτι και γλυκαντικό, ώστε να καλύψουν μια δύσκολη μέρα.
  7. Επενδύουμε στην φυσική δραστηριότητα. Άτομα με αυξημένη ή καθημερινή δραστηριότητα, μπορούν να χωρέσουν πιο εύκολα στο διαιτολόγιό τους μια γλυκιά απόλαυση, ακόμα και αν αυτή ξεπερνάει τις 100-200 θερμίδες.