Project Description

Δημήτρης Γρηγοράκης
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος PhD

Ο Σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ένα χρόνιο νόσημα που προκαλείται από κληρονομική ή/και επίκτητη ανεπάρκεια στην παραγωγή ινσουλίνης από τα β κύτταρα του παγκρέατος ή από τη μη αποτελεσματική δράση της παραγόμενης ινσουλίνης.

Φυσιολογικά, όταν καταναλώνουμε τροφές, αυτές διασπώνται σε μικρές μονάδες, μεταξύ των οποίων και η γλυκόζη, και προωθούνται στο αίμα μας. Τα κύτταρα χρησιμοποιούν τη γλυκόζη αυτή προκειμένου να τη μετατρέψουν σε ενέργεια. Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ανεβαίνουν, το πάγκρεας αποκρίνεται με την παραγωγή μιας ορμόνης, της ινσουλίνης. Η ινσουλίνη επιτρέπει στο σάκχαρο του αίματος να εισέλθει στα κύτταρα. Αυτή η μετακίνηση αντιστοιχεί και στη μείωση των επιπέδων σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα.

Στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ή καθόλου ινσουλίνη ή τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στην ινσουλίνη με αποτέλεσμα να έχουν αυξημένη ποσότητα γλυκόζης στο αίμα του (υπεργλυκαιμία).

Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαβήτη και συγκεκριμένα ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης.

Η διατροφή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος στη ρύθμιση του σακχάρου των ατόμων με διαβήτη σε συνδυασμό βέβαια με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και την άσκηση.

 

Σύμφωνα με τις σύγχρονες συστάσεις, ένα άτομο με διαβήτη μπορεί να καταναλώσει μεγάλο εύρος τροφών μέσα στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, την οποία άλλωστε στην πραγματικότητα θα πρέπει να ακολουθούν όλα τα άτομα, ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι διαβήτη.

Οι βασικότερες συστάσεις της διατροφής που πρέπει να ακολουθούν τα άτομα με ή χωρίς διαβήτη είναι:

  • Κατανάλωση αποβουτυρωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων για άτομα ηλικίας άνω των δύο ετών.
  • 5 μερίδες φρούτων και άφθονα λαχανικά ημερησίως.
  • Συχνή κατανάλωση οσπρίων και δημητριακών, και συγκεκριμένα από αναποφλοίωτα προϊόντα που είναι πλούσια σε ίνες.
  • Χρήση ελαιολάδου.
  • Ψάρι δύο φορές εβδομαδιαίως.
  • Κόκκινο κρέας μία φορά εβδομαδιαίως.
  • Κοτόπουλο δύο φορές εβδομαδιαίως.
  • Περιορισμός των απλών υδατανθράκων, όπως της ζάχαρης.
  • Σωστός καταμερισμός των θρεπτικών συστατικών δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη στα γεύματα της ημέρας.
  • Συνδυασμός της διατροφής με συστηματική και καθημερινή άσκηση.