Project Description

Δημήτρης Γρηγοράκης
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος PhD

Οι διαιτητικές ίνες αποτελούν σημαντικά θρεπτικά συστατικά της διατροφής ασθενών με ΣΔ. Υπάρχουν δύο κατηγορίες διαιτητικών ινών οι διαλυτές  και οι αδιάλυτες, από τις οποίες συστήνεται κυρίως η κατανάλωση διαλυτών διαιτητικών ινών (φασόλια,  μπιζέλια, βρώμη, κριθάρι, φρούτα και αβοκάντο) σε άτομα με ΣΔ.

Οι διαλυτές ίνες ενώνονται με τη χοληστερόλη και τα σάκχαρα, επιβραδύνοντας την απορρόφησή τους με αποτέλεσμα η επαρκής πρόσληψή τους να είναι απαραίτητη για τη σωστή ρύθμιση του σακχάρου και τον αποτελεσματικό έλεγχο της χοληστερόλης.

Συγκεκριμένα, συστήνεται η ημερήσια πρόσληψη διαιτητικών ινών (5-10g) να προέρχεται από βρώμη, κριθάρι.